Hopp til hovedinnhold

Urtehagen på Domkirkeodden

Urtehagen på Domkirkeodden er en levende museumsutstilling bestående av økologisk dyrkede vekster med røtter i kulturhistorien. Vi følger museets åpningstider og har daglige omvisninger i høysesongen. Salgsavdelingen har et stort utvalg planter til nytte og pryd.

Bueinngang til hagen; bevokst med humleplanter.

Klosterhagen


Urtehagen ble opprinnelig anlagt som et tillegg til middelalderavdelingen på museet. Klosterhagen, som er den eldste delen, har beholdt sitt tema siden starten. Her finner du vekster som kanskje ble dyrket i klosteret på Domkirkeodden. Noen av plantene våre har vi hentet fra nærområdet hvor de kan ha vokst vilt siden middelalderen.

  • Fra urtehagen: Store blomsterbed som bugner av blomster i oransje og mørkerosa og gult. I bakgrunnen ser vi en del av Storhamarlåven; et bygg oppført i kalkstein og røde planker.
    Anno Domkirkeoddens fotoarkiv

Hedmarkshagen


Denne delen av hagen er et tillegg til friluftsmuseet og inneholder planter dyrket på Hedmarken etter middelalderen. Her vokser blant annet tekstilplanter, krydderurter, medisinplanter, fargevekster og enkelte prydplanter.


  • Blomsterbed med store planter med gule og hvite blomster.
    1/2
    Anno Domkirkeodden
  • Blomsterbed med rosa peoner og oransje keiserkroner.
    2/2
    Anno Domkirkeodden

Sansehagen

Dette anlegget ble laget i 1989 som et forsøk på å gi rullestolbrukere og blinde opplevelser med planter. Her dyrkes krydderurter og duftplanter i et opphøyd bed. Meningen er å gi opplevelser utover det visuelle, eksempelvis å berøre og lukte. Det anbefales å smake krydderurtene.

  • Klase med røde bær som henger ned.
    Anno Domkirkeodden

Giftplanteavdelingen

Det er i hovedsak av sikkerhetshensyn at vi har samlet de mest giftige plantene på ett sted. De aller fleste av disse har en middelaldertilknytning. De mest myteomspunne plantene vokser her. Mange av de er dødelig giftige ved inntak av kun små mengder og enkelte kan forårsake utslett ved berøring så det er all grunn til å trå forsiktig i giftavdelingen.

  • Urtehagen med blomsterkasser, frodige bed og hellelagte ganger i forkant, Storhamarlåven i rødt treverk med rød takstein i bakgrunnen.
    1/1
    Anno Domkirkeodden

Hanna Winsnes kjøkkenhage

Dette er 1800-tallsgrønnsakenes hage. Her finner du, blant annet, vekster som Hanna Winsnes, prestefrue i Vang, omtaler i sin Lærebog i de forskjellige Grene av Huusholdningen fra 1845.

Museum24:Portal - 2024.10.08
Grunnstilsett-versjon: 2