Kokebokhuset

Kokebøker forteller ikke bare om hvordan lage mat, de er også viktige kulturhistoriske kilder til tida de er skapt i. Domkirkeodden har trolig landets største offentlige kokeboksamling med godt og vel 5500 kokebøker.

Jul i Kokebokhuset

  • Linda Fredriksberg

I Kokebokhuset bakes det gamle tradisjonelle småkaker noen utvalgte helgedager i førjulstida. Kom innom for en smaksprøve eller en handel. Vi har også mange kokebøker som du kan bla i, og kanskje får du noen nye ideer til julemenyen? 

Åpningstider  2019:
Søndag 17. november kl. 12-16
Søndag 24. november kl. 12-16
Søndag 01. desember kl. 12-16

Boksamlingen

  • Husvegg med hvit puss og røde planker, smårutete vindu med røde lister. Skilt med teksten "kokebokhus" henger ut fra veggen.
    Anno Domkirkeoddens fotoarkiv

I kokebokhuset finnes et bredt utvalg av kokebøker fra den eldste som ble utgitt i København i 1782, til de mer moderne bøkene gitt ut av dagens kjendiskokker. De generelle kokebøkene som inneholder "alt" er godt representert fra Henriette Schønberg Erkens Stor Kokebok, til Ingrid Espelid Hovigs Rutete kokebok. Espelid Hovig har i tillegg gitt en stor del av sin matkultursamling til kokeboksamlingen. I tillegg til 1140 bøker, inneholder Hovigsamlingen kursopplegg, manuskripter og brosjyrer samt videoer med blant annet Fjernsynskjøkkenets programmer. Kokeboksamlingen inneholder også flere bøker på svensk, dansk, engelsk og tysk. 

Totalt omfatter samlingen:

  • Kokebøker utgitt i perioden 1782 til dags dato
  • Brosjyrer om matprodukter utgitt av ulike statlige informasjonskontor og reklamebrosjyrer fra matprodusenter
  • Tidsskrifter av ulike slag og årganger
  • Offentlige utredninger og informasjonshefte om mat og kosthold
  • Håndskrevne oppskriftsamlinger
  • Videoer
  • Matrelaterte gjenstander


Innsamlingen av kokebøker ble initiert av medlemmer av Faglig Matråd, en organisasjon for husstellutdannede fra Stabekk. Kokeboksamlingen er en studiesamling og er tilgjengelig for gjennomsyn.