Hopp til hovedinnhold

Hvorfor har vi dekorerte egg til påske?

I jungelen av tilgjengelig påskepynt til hus og hytte er dekorerte egg en gjenganger. De færreste er imidlertid klar over at egg som mat og dekor er blant de eldste påsketradisjonene vi har. I dag selges det ferdigpyntede påskeegg av alle tenkelige slag i butikkene, men likevel har mange videreført den hyggelige og litt merkelige tradisjonen med å dekorere skallet på hønseegg med tegninger, maling, fjær og annen pynt til påskehøytiden.

Tekst: Anne Kathrine Bakstad, konservator NMF

  • Lysegult strutseegg som står på en blank fot. Egget er dekorert med spiralformet mønster.
    STRUTSEEGG FRA EGYPT MED DEKOR AV SPIRALER I LENKE. EGGET ER FRA 2. ÅRTUSEN FØR KR. http://www.globalegyptianmuseum.org/detail.aspx?id=339

Selv om tradisjonen med påskeegg i dag knyttes til den kristne påskefeiringen, har bruken av dekorerte egg en langt eldre historie. I tillegg til å være en viktig næringskilde for menneskene ble egg allerede i førkristen tid oppfattet som et symbol på fruktbarhet og nytt liv. Innsamling av fugleegg var en sesongbetont aktivitet. Feiring av våren og fruktbarheten i naturen innebar dekorerte egg lenge før kristen tid, blant annet i land omkring middelhavet og i afrikanske land. De store og solide strutseeggene ble brukt som beholdere til transport av andre varer, altså som en form for emballasje. Mange av disse ble også dekorert og noen av dem eksisterer fortsatt.

  • EN bolle er fylt med hønseegg i ulike farger.
    PLANTEFARGEDE EGG GIR FLOTTE FARGER. https://whatscookingamerica.net/wp-content/uploads/2015/09/Natural-easter-eggs-SQ.jpg

De eldgamle tradisjonene med å samle inn fugleegg, dekorere og spise dem som en markering av fruktbarheten og vårens spirende liv, ble videreført i den kristne kirkens påskehøytid. Tradisjonen med dekorerte egg som et symbol på det gjenoppståtte livet, ble innlemmet i markeringen av Jesu oppstandelse 1. påskedag. I middelalderen innførte den katolske kirken 40 dagers faste for alle før den store påskehøytiden. Kristne måtte unngå kjøtt, egg, selskapelighet og all annen utskeielse og overflod i denne perioden. Når man kom til selve påskeuken kunne messene i kirkene gjerne holdes uten det verdifulle kirkeutstyret til stede. På langfredag da man skulle minnes Jesu lidelse på korset fikk ingen arbeide med spiker eller nagler, og messene i kirkene ble holdt med lite lys i rommet på denne tyngste dagen i kirkeåret. Selv om fasten skapte forsakelser for alle, ble det fortsatt samlet inn egg. De ble kokt og spart nettopp til bruk ved markeringen av Jesu oppstandelse som avslutter påskehøytiden. Eggene ble farget med naturfarger lik de fargene kirken hadde gitt ulik symbolsk betydning; gult for gjenoppstandelse, blått for kjærlighet, rødt for Jesu blod. Men de kunne også males med bibelske scener.

  • Flere malte påskeegg med dekor i jordfarger ligger sammen, det med tydeligst dekor viser Jesus på korset.
    EGG DEKORERT MED KRISTNE MOTIVER. https://medievalisterrant.wordpress.com/2013/03/29/medieval-easter-traditions/

Når fasten endelig var over 1. påskedag, gledet alle seg til de kommende festlighetene. Markeringen av Jesu oppstandelse ble feiret med lysfylte messer og folk samlet seg deretter til overdådige måltider for å feire fastens avslutning. Det var vanlig at man ga hverandre gaver, klær skiftet eiere fra de velstående til de som hadde mindre, og godseiere pliktet å gi sine ansatte og deres familier et rikelig og godt måltid. De fargede og malte eggene ble nå tatt i bruk. De kunne bli ble gjemt slik at barna måtte lete etter eggene, eller de måtte gå fra dør til dør og be om egg. Hvis man fant et egg med en bibelsk scene på, ble det forventet at man også fortalte historien som dekoren på egget illustrerte. Andre steder ble det foretatt eggerullingskonkurranser der egg med ulik dekor ble rullet nedover en bakke for å se hvem som kom først ned.

Også rikfolk og kongelige feiret påskehøytiden med egg. Det fortelles at Jarlen av Leichester, Simon De Montfort og hans hustru Eleonora i 1276 bestilte 3700 egg til feiringen! Noen år senere kan man lese av regnskapene til kong Henrik I. av England at også han hadde feiret påskehøytiden i 1290 med egg. Hans bestilling var på snaue 450 egg, men disse ble til gjengjeld dekorert med bladgull..!

  • Ukrainske påskeegg i pysankidekor; geometriske mønstre i glade farger.
    UKRAINSK EGGEDEKOR I PYSANKY-TRADISJONEN, MED FARGE, VOKS OG RISSETEKNIKK https://www.istockphoto.com/photo/ukrainian-easter-eggs-gm182474598-11970958

Mange land har lange tradisjoner for å bruke fargede og dekorerte egg i forbindelse med påsken. Et av de mest kjente er de ukrainske påskeeggene, Pysanky. Denne tradisjonen for å dekorere egg går også helt tilbake til førkristen tid. Pysanky innebærer at eggene blir farget og deretter vokset før man risser inn mønster, før egget på ny farges, vokses og risses. Teknikken bidrar til at man vil kunne sitte igjen med et fargerikt egg med flott dekor.

  • Maleri av middelalderkledde mennesker som står mellom noen lave hus og ser på en kvinne i blå kjole med hvitt forkle og hvitt skaut, som løfter skjørtet og prøver å få et egg inn under en bolle med føttene.
    LEKEN EGGEDANS FRA TYSKLAND OG ENGLAND. EN KVINNE PRØVER Å FÅ EGGET INN I RINGEN OG BOLLEN OVER EGGET MENS MUSIKKEN SPILLER OG FOLK FØLGER MED PÅ LEKEN. https://kriii.com/wp-content/uploads/2020/04/Easter-egg-games.jpg

Men egg ble ikke bare brukt til dekor og matinntak i påskeritualene. Om du skulle bli sittende mye stille i påsken så kan kanskje noen av disse eldgamle aktivitetene kan være noe for deg! Fra England er det flere beretninger om at man har videreført flere typer konkurranser som inkluderer egg, helt fra middelalderen og til nyere tid. En konkurranse foregikk i kirkene der presten ga et hardkokt egg til korguttene inne i kirkeskipet. Egget ble deretter kastet rundt mellom deltakerne helt til kirkeklokka slo 12. Den korgutten som holdt egget da klokkene begynte å kime, vant konkurransen med stor ære og beholdt egget som premie. En annen tradisjon skal ha aner tilbake til 500-tallet og kom fra Tyskland til England med sakserne. Dette er en slags hoppende eggedans som kan utføres på flere måter. Deltakerne får utdelt hver sin bolle med et rått egg i. På bakken tegnes en liten sirkel. Egget skal trilles ut av bollen ned på bakken uten å knuses, og plasseres midt i ringen, men man får bare lov å bruke beina til dette. Når egget er ute av bollen så skal bollen flippes over egget igjen slik at egget ikke lenger synes. Utfordringen er da å ikke knuse egget, og få bollen vendt over det igjen oppå sirkelen på bakken. Den som får bollen raskest over egget har vunnet.

Med dette i mente skulle det være gode historiske grunner til å prøve seg på å farge, male, dekorere, spise og danse med egg i påsken! Riktig god påske - kanskje med et dekorert egg?

Museum24:Portal - 2024.04.15
Grunnstilsett-versjon: 1