Hopp til hovedinnhold

Hamardomen - fornuftens poesi

Da vernebygget over domkirkeruinen på Hamar ble åpnet 9. august 1998, hadde middelalderruinene fått et godt vern mot vær og vind. Med den flotte akustikken og den sakrale følelsen i rommet, hadde Hamar også fått en ny "storstue" .

 • Ruinen av middelalderkatedralen på Hamar ses først og fremst som ei søylerekke. Denne ligger under et vernebygg av glass og stål, formet som et "telt". Litt høstlige farger på naturen rundt.
  1/1
  Anno Domkirkeoddens fotoarkiv

Å bevare restene av den snart 850 år gamle basilikaens murer og hvelv under et tynt lag av glass båret av spinkle stålkonstruksjoner innebærer en ekstrem konstellasjon mellom to kulturers avanserte bygningsteknologier i et samboerforhold gjennom et uoverskuelig fremtidig tidsrom. Prosjektet forutsetter at ruinens stein skal motstå naturkreftenes destruktivitet via glassets og stålets bestandighet.

Lund & Slaatto; "Poetry of Reason"
 • Spennende detalj av stålkonstruksjonen i vernebygget over domkirkeruinen.
  Anno Domkirkeoddens fotoarkiv

Vernebygget over domkirkeruinen har en utforming tilpasset landskapet rundt, samtidig som det følger ruinens fasong for å framheve heller enn å ta oppmerksomheten vekk fra kirkeruinen. Materialvalget er gjort med samme baktanke; glassrutene er festet til stålkonstruksjonen med gjennomgående bolter for å få minst mulig rammeverk som hindrer gjennomsiktigheten. For å skape de dobbeltkrummede sideflatene, er det valgt å benytte vesentlig trekantformede glassruter, og valget av buede glassformater skaper en avrundet og mykt hvelving mot himmelen over. Den høye graden av transparens i glasset har gjort det nødvendig å sette på noen rovfuglsilhuetter i tverrveggene for å minske antallet småfugl som flyr rett i veggen.

 • Anno Domkirkeoddens fotoarkiv

Selve stålkonstruksjonen som bærer glasset, er utført av rustbehandlede stålrør som er sveiset sentrisk mot hverandre. Denne konstruksjonen hviler på et fundament av betong. Stålet er dimensjonert for å tåle egenlast, vind og snølast samtidig. En 68 meter lang torsjonsdrager i mønet stabiliserer alle de parallelle fireledds stålrammene. Heisingen av toppdrageren var et spennende arbeid med millimeterpresisjon vinteren 1997-98.

 • Vinterbilde av Hamardomen; rimede trær omkranser glassbygget som gjengir mange ulike blåtoner.
  Anno Domkirkeoddens fotoarkiv

Glasset skaper et teknisk skjold mellom middelalderruinene og de klimatiske forholdene gjennom året. I tillegg er vernebygget utstyrt med automatiske lufteluker i gavlvegger og taket, som åpnes og lukkes etter som sensorer oppfatter at det er nødvendig med tanke på luftfuktighet eller temperatur. Mot sør er det også rullegardiner som kan verne ruinen mot sterkt sollys, og vinterstid holdes rutene duggfrie av varm luft som blåses opp langs kantene. Det er også montert strålevarmeovner i stålkonstruksjonen, disse er rettet direkte mot ruinene og golvet og sørger for at det ikke lenger kan foregå frostsprengning. Men på kalde vinterdager kan lufttemperaturen i selve bygget fremdeles være rundt null, så gjester i lokalet kan oppleve å fyse selv om ruinen ikke gjør det.

 • Vernebygget over domkirkeruinen på Hamar.
  Anno Domkirkeoddens fotoarkiv

Under utgravningene av ruinene kom det fram et flott teglstensgolv fra middelalderen. Dette var altfor skjørt til å kunne fungere som bruksgolv, men det er laget et tittehull ned på middelaldergolvet i søndre sideskip. Nytt golv ble lagt oppå det gamle, og valget falt på heller av Ringerikssandstein. Bakken utenfor ruinene fikk et tynt toppdekke av jord, og her ble det sådd spesialgress som ble sagt å skulle tåle de spesielle klimatiske forholdene inne i vernebygget. Tanken var at plenen rundt og inni lokalet skulle "smelte sammen" og skape en helhet mest mulig lik slik ruinene lå før vernebygget ble reist. Dessverre har det vist seg at det er umulig å holde grønt gress inne under glasset uten å skape ubalanse i fuktigheten og det som ellers er ideelt klima for ruinen, så i dag er bakken rundt selve ruinen i stor grad tørr jord.

Tekniske data


Grunnflate: 2.724 kvadratmeter
Glassareal: 4.708 kvadratmeter - 1675 glassplater i 690 ulike fasonger
Lengde: 68 meter
Brede: 40 meter
Høyde: 20 meter

 • En av de 1675 glassplatene som utgjør vernebygget over domkirkeruinen på Hamar, heises på plass.
  1/11
  Anno Domkirkeoddens fotoarkiv
 • Sola skinner disig over vernebygget i glass og stål på Domkirkeodden.
  2/11
  Anno Domkirkeoddens fotoarkiv
 • Renhold av vernebygget på Domkirkeodden tar mange uker.
  3/11
  Anno Domkirkeoddens fotoarkiv
 • Rosa kveldsskyer speiler seg i glasset på vernebygget på Domkirkeodden.
  4/11
  Anno Domkirkeoddens fotoarkiv
 • Detalj fra vernebygget over domkirkeruinen på Hamar.
  5/11
  Anno Domkirkeoddens fotoarkiv
 • Domkirkeruinen bader i rødlig kveldslys, utenfor vernebygget i glass er det mørk natt.
  6/11
  Geir Ove Andreassen / Anno Domkirkeodden
 • Hvite skyer speiler seg i glasset på vernebygget mens silhuetten av domkirkeruinen skimtes bak glasset.
  7/11
  Anno Domkirkeoddens fotoarkiv
 • Hamardomen under konstruksjon, vinteren 1997-98.
  8/11
  Anno Domkirkeoddens fotoarkiv
 • Vestfasaden av vernebygget over domkirkeruinen, delvis skjult bak grønn trær.
  9/11
  Anno Domkirkeoddens fotoarkiv
 • Domkirkeruinen under vernebygget i glass og stål er delvis opplyst og delvis i silhuett mot en mørkeblå kveldshimmel.
  10/11
  Foto: Domkirkeoddens fotoarkiv
 • Domkirkeruinen i rosa kveldslys under vernebygg av stål og glass.
  11/11
  Foto: Domkirkeoddens fotoarkiv
Museum24:Portal - 2024.05.06
Grunnstilsett-versjon: 2