Når vi henter frem motorsagen, ryddesagen eller hagesaksen, gjør vi det for å forvalte verdiene på museumsområdet på en bærekraftig måte. Vi gjennomfører tiltak som:
- fremmer artsmangfold
- beskytter kulturarv fra å forvitre
- gjør museumsområdet til et trygt og godt sted for mennesker å oppholde seg
Vi er så heldige at det ikke bare er oss som er glad i museumsområdet. Videre forventer vi ikke at mennesker som nyter livet i museumsparken leser våre tanker. Derfor ønsker vi å fortelle dere hva menneskene som gjennomfører skjøtsel for oss holder på med, og hvorfor de gjør akkurat det de gjør.
Vi fjerner fremmede arter
Noen av skjøtselstiltakene som gjennomføres tar sikte på å fjerne fremmede arter som utgjør høy og svært høy økologisk risiko. Vårt hovedfokus er buskene blankmispel og blåhegg. Begge disse fortrenger naturlig hjemmehørende arter, påvirker fuglenes næringsvalg og danner et busksjikt i økosystemer som, fra naturens side, ikke har busksjikt.
Vi tynner
En del av museumsområdets verdifulle natur er truet av gjengroing. Dette gjelder blant annet slåttemark, ekstremtørr kalkfuruskog og åpen kalkmark. I disse områdene vil vegetasjon bli tynnet/fjernet for å bevare artsmangfold og andre naturverdier.
Vi bevarer viktige verdier
Stående døde trær som ikke utgjør fare for folk, skal få lov til å stå. Videre lar vi liggende døde trær bli liggende. Dette er for å ivareta hensynet til artsmangfoldet.
Siden de sykdomsutsatte og utrydningstruede artene ask og alm hører naturlig hjemme på museumsområdet, og så lenge de holder seg friske og fine, ønsker vi å legge spesielt til rette for at vi får flere flotte trær av disse treslagene.
Trær som utgjør risiko for forringelse av kulturminner, beskjæres eller felles alt etter hva som er hensiktsmessig for å minske/eliminere faren for at kulturarven går tapt.
Vi ivaretar sikkerheten
Trær er farlige. De kan velte på rot eller slippe store grener. Vi kan aldri fullstendig eliminere risikoen som trær på museumsområdet utgjør, men vi kartlegger risikotrær. Disse blir beskåret eller felt etter hva som er hensiktsmessig for å sørge for at det er trygt å oppholde seg på museumsområdet.
Vi ønsker alle velkommen
Museumsområdet skal være et godt miljø for alle arter, inkludert menneskene, og vi håper flest mulig bruker parken vår for å være nær både natur og kultur - på en sikker måte.
Vil du vite mer?
Fremmede arter: https://artsdatabanken.no/fremmedearter
Blankmispel: https://artsdatabanken.no/lister/fremmedartslista/2023/2931
Blåhegg: https://artsdatabanken.no/lister/fremmedartslista/2023/2483
Ask: https://artsdatabanken.no/lister/rodlisteforarter/2021/23570
Alm: https://artsdatabanken.no/lister/rodlisteforarter/2021/23262
Naturtypekartlegging i Hamar kommune 2013: https://lager.biofokus.no/biofokus-rapport/biofokusrapport2014-6.pdf