Hopp til hovedinnhold

Restaurering av slåttemark

Vi restaurerer en slåttemark for at verdifull natur ikke går fortapt, men bevares.

Miljødirektoratet har gitt slåttemark status som «utvalgt naturtype», både fordi den er kritisk truet og fordi det ofte bor mange utrydningstruede arter der. Vi er så heldige å ha en slåttemark, med en rekke sjeldne arter, på museet og nå gjør vi vårt beste for å ta godt vare på den.

  • Slåttonn med fire personer som jobber: En voksen mann med hatt og mørk overalls og ei dame med forklekjole frakter gress med hver sin rive bort til en gutt i bar overkropp og mørke bukser som løfter gresset  opp på ei hesje. Ei lita jente med hvit topp og kort skjørt hjelper til med gresset så godt hun kan.
    Anno Domkirkeoddens fotoarkiv

Her er det fredede gjenstander fra middelalderen i jorda og fredede fossiler i steinen i bakken. At røtter fra trær som vokser her kan ødelegge både fossiler og gjenstander, gir oss større motivasjon til å foreta inngrep her.

  • Eldre mann med skyggelue, skjorte med oppbrettede ermer og mørke bukser slår gress med en ljå. I bakgrunnen ser vi skog og ei jente som sitter i gresset.
    Anno Domkirkeoddens fotoarkiv

Dette kunne vi aldri ha gjort alene. Midlene har vi fått av Knud Andreas Rasmussens Legat som deler ut midler til blant annet naturvernformål, i første rekke lokalt i Hedmark. Legatet ble stiftet av Torleiv Rasmussen, til minne om hans farfar, gullsmeden Knud Andreas Rasmussen som blant annet stiftet firmaet K.A. Rasmussen i 1872 som Torleiv senere ledet. Det var under Torleivs ledelse at K.A. Rasmussen ble Nordens største leverandør av edle metaller, en posisjon de fremdeles holder. Torleiv fant også opp KAR-sluken.

Vi er så heldige at vi har fått arboristen Tony Davis, som har 20 års erfaring, til å komme hit med sine svært kompetente kollegaer fra Tony trefelling AS i Brumunddalen for å gjøre denne viktige og krevende jobben.

  • Kartutsnitt som viser området for slåttemark på Domkirkeodden; på høyden ved ruinen etter middelalderkastellet og ned på utescena.
    1/1
    Miljødirektoratet
Museum24:Portal - 2025.01.07
Grunnstilsett-versjon: 2