Lin
Det finnes to typer lin, fiberlin og oljelin, vi sår begge i Urtehagen på Domkirkeodden.
Hildur Hauksdottir og Linda Fredriksberg
Gjennom sterke koblinger til Norges Linforening har vi fått tilgang på både kunnskap om og såfrø av denne viktige nytteveksten med lange tradisjon her på Hedmarken.
Fiberlin inneholder fiber som kan brukes til linduker, bunadsskjorter og andre tekstiler, og vi bruker avlingen til formidling.
Oljelin har fantastiske frø som kan brukes i brød og annet bakverk, for å produsere linoljemaling og linoleumsbelegg. Vi baker brød av den.
Vi dekker linfrøet godt med fiberduk fordi det er ikke bare vi mennesker som synes linfrø smaker fantastisk godt, det gjør fuglene også.
Linum usitatissimum er det botaniske navnet på den dyrkede nytteveksten. Planten er ettårig, blir 60-100 cm høy og kommer antakelig opprinnelig fra Asia. I følge Store Norske Leksikon er lin blant eldste kjente nyttevekstene som ikke brukes (bare) til mat, som er blitt dyrket.
Bearbeiding av fiberlin
Det er en omstendelig prosess å dyrke lin til tekstiler.
Etter at linet er høstet og røytet (det vil si at det har ligget og "råtnet" for å få fibrene til å løsne fra veddelen i strået), må den bråkes og skakes slik vi ser på filmene under her.
- 1/2
Bråking gjør at veddelen i strået brytes opp. Linda Fredriksberg / Hamar Middelalderfestival/ Anno Domkirkeodden - 2/2
Skaking betyr å fjerne flis fra veddelen. Linda Fredriksberg / Hamar Middelalderfestival/ Anno Domkirkeodden