Hopp til hovedinnhold

Fotoavdelingen

Fotoavdelingen ved Anno Domkirkeodden er en fototjeneste med stort fotoarkiv, fotostudio, repro, bildebyrå, digital bildebehandling og oppdragsfotografering.

 • Svart-hvitt foto av en kanonfotograf med avlangt fotoapparat. Fotografen har runde briller og bart, og har sixpence på hodet, dressjakke med hvitskjorte og slips.
  1/5
  Anno Domkirkeoddens fotoarkiv
 • Svart-hvitt foto av fotograf med frakk, hatt og runde briller som titter til sida fra et kassefotoapparat.
  2/5
  Anno Domkirkeoddens fotoarkiv
 • Fotograf i hvit dress og med hvit lue poserer bak et gammelt kamera på stativ.
  3/5
  Anno Domkirkeoddens fotoarkiv
 • Mørkkledd fotograf med skjermlue, står bak et kassekamera på stativ.
  4/5
  Anno Domkirkeoddens fotoarkiv
 • Fotostudio fra 1960-tallet. Ung mann med strikkegenser tar bilde av en annen ung mann i mørke klær.
  5/5
  Anno Domkirkeodden
 • Historisk foto av Hamar domkirke med en menneskegruppe foran og bebyggelsen på begge sider av Kirkebakken.
  Anno Domkirkeoddens fotoarkiv

Innsamlede fotografier, reproduksjoner

Anno Domkirkeodden har en av landets største museale fotosamlinger med over 3 millioner fotografier i arkivet. En mindre del av fotografiene er søkbare via Digitalt Museum. Hovedvekten på innsamlede fotografier er motiver fra steder og garder på Hedmarken og fra arbeids- og hverdagsliv fra kommunene Hamar, Ringsaker, Vang, Løten og Stange. I tillegg inneholder disse lokalarkivene en komplett samling med Fjellanger Widerøes flyfoto fra etter 1945 til rundt 1970.

 • Arkivfoto som viser butikkfasaden av fotograf Normanns butikk i Hamar sentrum.
  Anno Domkirkeoddens fotoarkiv

Fotosamlinger etter lokale fotografer

Museets største fotografsamling er etter Fotograf Carl Normann, Hamar. Arkivet er komplett fra 1935 til1982. Arkivet etter Fotograf K. K. (Kjeldsen og Kornberg ) og etter Fotograf Christian Grundseth bidrar også med mye portretter. Videre har museet arkivet etter Fotohuset på Stortorget i Hamar og Fotograf Hersco.
 
Anno Domkirkeodden har mindre fotosamlinger etter følgende fotografer: Ragnvald Andersen, Simen Baardseth, Hans Emil Erichsen, Martin Finborud, Kristoffer Horne, Johs. Johannnessen, Oscar Løberg, Ole Løken, Arthur Martinsen, Per Mæhlum, Håkon Prestkværn, Kaare Strandli og Mikkel Sveinhaug.
 
Arve Stensrud, Egil M. Kristiansen og Helge Reistad sine samlinger er viktige bidrag fra nyere historie. I tillegg kommer mange samlinger etter fotoamatører.

Bedriftsarkiv

Museet har arkiver etter avisa Hamar Stiftstidende og bl.a. bedriftene Moelven Brug og Hamar Jernstøperi. De største fotosamlingene museet har fått i løpet av de siste åra er avisarkivene etter Ringsaker Blad 1975-2001 og Hamar Dagblad 1972-2000.

 • Gammel kiste er plassert på hvit fotobakgrunn, blitslamper står vinklet mot objektet, og en fotograf står på kne med håndholdt kamera og tar bilder av kista som er den del av museumssamlingen.
  Anno Domkirkeodden

Domkirkeoddens eget dokumentasjonsarkiv

Består av originalopptak og avfotograferinger som ikke inngår i kommunearkivene, ca. 100 000 fotografier. Museet har for tiden to ansatte fotografer. I tillegg til arkiv- og bildebyråarbeid gjør avdelingen også noe fotodokumentasjon i vårt distrikt.

Kontaktinformasjon


E-post: foto.domkirkeodden@annomuseum.no​​

Besøksadresse: Strandvegen 118, 2315 Hamar

Museum24:Portal - 2024.05.16
Grunnstilsett-versjon: 2