Hopp til hovedinnhold

Badebyen Hamar

Sommeren 2021 åpnet vi på Domkirkeodden en utendørs fotoutstilling som forteller om den årelange historien til Hamar som bade- og svømmeby. Her er noen smakebiter.

 /

I varme sommerdager har Mjøsa alltid ligget lokkende og innbydende til et forfriskende bad.

  • Svart-hvitt fotografi av tre barn som vasser i Mjøsa i Rosenlundvika, domkirkeruinen vises i bakgrunnen.
    1/5
    Tre gutter tester vannet ved å vasse i Rosenlundvika en gang tidlig på 1900-tallet. Anno Domkirkeoddens fotoarkiv
  • Svart-hvitt foto av fire unge damer med badedrakt og badehette ute i Mjøsa.
    2/5
    Fire unge jenter i tidsriktig bademote poserer i Rosenlundvika ca. 1938-39. Anno Domkirkeoddens fotoarkiv
  • Geitryggen går ut i Mjøsa og danner ei lite bukt hvor mennesker kan sole seg og bade.
    3/5
    Stranda øst for Geitryggen har alltid vært attraktiv både for soling og bading. Anno Domkirkeoddens fotoarkiv
  • Svart-hvitt foto av seks mannshoder som stikker opp av vannet under en svømmetur. Bymiljø i bakgrunnen. Koigen, Hamar.
    4/5
    Seks unge menn på svømmetur utenfor Koigen i 1943-44. Anno Domkirkeoddens fotoarkiv
  • Svart-hvitt foto av barn som bader ved et skjær i Mjøsa.
    5/5
    Det er deilig å plaske i svalt mjøsvann en varm sommerdag! Anno Domkirkeoddens fotoarkiv

Byens lange strandlinje, og kanskje særlig de lune vikene i den nærmeste omegn, ble hyppig benyttet før mer opparbeidede strender ble etablert. Her kunne man kle av seg eller skifte til badetøy uten å sjeneres av tidligere tiders strengere oppfatning av anstendighet.

 /

Anstendighet var nemlig viktig for byen. Det ble bestemt at av- og påkledning måtte foregå godt skjult, og 13. juni 1882 åpnet det første badehuset på Storhamarstranda.

Byen hadde i alt tre badehus i perioden 1882-1930, og forskjellen var påtagelig fra det første, som fløt på tønner, til "Hamar sjøbad" som åpnet i 1916.

  • Badehus fra 1885, beliggende i Mjøsa utenfor Storhamarstranda i Hamar.  Huset ser ut som en lav brakke som flyter på tønner i vannet.
    1/2
    Hamars første badehus fløt på tønner ute i Mjøsa. Anno Domkirkeoddens fotoarkiv
  • Flott badehus med to fløyer med hvert sitt lave tårn, og en lang brygge i tre som leder ut til badehuset som står på påler ute i Mjøsa.
    2/2
    "Hamar sjøbad" fra 1916. Anno Domkirkeoddens fotoarkiv
 /
  • Barn ligger påkledd på magen på en brygge mens de har hver sin medhjelper til å trene på svømmeteknikk.
    Det kan være godt med hjelp til å øve inn riktig svømmeteknikk. Helt til høyre smiler svømmefrøken Eliassen. Anno Domkirkeoddens fotoarkiv

Svømmeskole i det fri

Den som ville lære å svømme, måtte gå på svømmekurs. Det innebar å reise til Domkirkeodden for å lære ferdighetene av frøken Kristine Eliassen. Hun holdt svømmekurs i Rosenlundvika fra  1929 til ut på 1970-tallet.

  • Barn sitter i rekker og øver på svømmetak etter instruksjon fra svømmelæreren. Rundt står foreldrene og ser på. Museumsbygninger i bakgrunnen.
    Anno Domkirkeoddens fotoarkiv

Tidspunktet var etter sankthans, gjerne på den tiden Ottaflommen bestemte temperaturen i vannet. Sjeldent var temperaturen mer enn 15 grader, og på gråværsdager ble kurset en kjølig opplevelse.

 /

Noen tilbakeblikk til fordums badeglade dager:

  • 1/1
  • Svart-hvitt foto av ung kvinne iført badedrakt med skjørt, som putter tåa i vannet.
    1/3
    Badenymfe i flott badedrakt med skjørt. Anno Domkirkeoddens fotoarkiv
  • Hamar sjøbad var et badehus i tre. På dette svart-hvitt fotografiet står bestyrerparet foran døra, mens en gjeng gutter i badebukse poserer oppe på taket. Over døra står det "Hamar sjøbad 1916" og er bilde av Hamars byvåpen (furu med orrfugl).
    2/3
    Barske gutter i badebukse poserer på taket av Hamar sjøbad. Foran døra står bestyrerparet. Anno Domkirkeoddens fotoarkiv
  • Kioskbod med to personer i luka og en kunde utenfor. Plakat til høyre for luka annonserer med utleie av båter, madrasser, strykejern og barbermaskiner.
    3/3
    Mange badegjester og andre tilreisende gjorde det mulig å drive denne litt spesielle kiosken på Hamar camping på 1950-tallet, med utleie av båter, madrasser, strykejern og barbermaskiner. Anno Domkirkeoddens fotoarkiv

Vil du se mer?

Da må du komme til Rosenlundvika på Domkirkeodden hvor badetradisjonene strekker seg over mange tiår, for ikke å si århundrer. 

Og du?
Det er fremdeles deilig å ligge på plenen eller grusen ute i vannkanten på Domkirkeodden og kjenne sola varme, med jevnlige turer ut i det svale vannet en deilig sommerdag!

Museum24:Portal - 2024.04.15
Grunnstilsett-versjon: 1