Kokebokhuset

Kokebøker forteller ikke bare om hvordan lage mat, de er også viktige kulturhistoriske kilder til tida de er skapt i. Domkirkeodden har trolig landets største offentlige kokeboksamling med godt og vel 5500 kokebøker.

Boksamlingen

  • dig-037199.JPG

I kokebokhuset finnes et bredt utvalg av kokebøker fra den eldste som ble utgitt i København i 1782, til de mer moderne bøkene gitt ut av dagens kjendiskokker. De generelle kokebøkene som inneholder "alt" er godt representert fra Henriette Scønberg Erkens Stor Kokebok, til Ingrid Espelid Hovigs Rutete kokebok. Espelid Hovig har i tillegg gitt en stor del av sin matkultursamling til kokeboksamlingen. I tillegg til 1140 bøker, inneholder Hovigsamlingen kursopplegg, manuskripter og brosjyrer samt videoer med blant annet Fjernsynskjøkkenets programmer. Kokeboksamlingen inneholder også flere bøker på svensk, dansk, engelsk og tysk. 

Totalt omfatter samlingen:

  • Kokebøker utgitt i perioden 1782 til dags dato
  • Brosjyrer om matprodukter utgitt av ulike statlige informasjonskontor og reklamebrosjyrer fra matprodusenter
  • Tidsskrifter av ulike slag og årganger
  • Offentlige utredninger og informasjonshefte om mat og kosthold
  • Håndskrevne oppskriftsamlinger
  • Videoer
  • Matrelaterte gjenstander


Innsamlingen av kokebøker ble initiert av medlemmer av Faglig Matråd, en organisasjon for husstellutdannede fra Stabekk. Kokeboksamlingen er en studiesamling og er tilgjengelig for gjennomsyn. 


Aktiviteter

  • Kokebokens_hus.JPG

Kokebokhuset er åpent for publikum hver søndag fra slutten av juni til midten av august. I tillegg til at boksamlingen er tilgjengelig, kan publikum få kjøpe kaffe, saft og vafler. Før jul har vi Jul i Kokebokhuset på helg, og da bakes det julekaker for salg. I tillegg er kokebokhuset åpent i forbindelse med museets arrangementer.