HAMAR BRYGGERI
Hele kvelden: Pubkveld med irsk og skotske toner
Velkommen til Gildehallen, Hamar bryggeris storstue. Gildehallen sto ferdig i 1962 og er tidligere maltkjellere fra 1956 (Eldste delen av bryggeriet). Etter at mange stein ble fjernet og Edvin Helset fikk brukt sin kreativitet, fremsto Gildehallen som en unik festsal. Her arrangerte Hamar Bryggeri mange av sine kundemøter med servering av egne produkter og passende mat.
Vi inviterer til «Pubkveld med irsk og skotske toner» fremført av Kent Magne Høgsveen og Bård Uri Jensen.
Det vil være muligheter å se Brygghus-museet fra Gildehallen via trapp.
SPISE OG DRIKKE: Salg av tradisjonskost 3P: Pølser, pils og potetsalat. (pølsene er trukket i bayer)
Bussene stopper i Storhamargata rett utenfor Gildehallen.
Velkommen til pub-kveld med stemning!
KIRSTEN FLAGSTAD MUSEUM
18:00 "Pauline Hall: Verdenskomponisten fra Hamar"
Bare noen år før Kirsten ble født i Strandstuen ble ei lita jente med navn Pauline født kun et stenkast unna. Pauline skulle blant annet vokse opp til å bli en anerkjent komponist og fryktet musikkritiker. Direktør for Likestillingssenteret, Goro Ree-Lindstad, sammen med kollega Eirik Skjelstad forteller om denne spennende Hamarsingen som var med på å forme Norges musikalske historie.
19:00| 21:00 «Skjult Sonateskatt»
Den unge konsertpianisten Julie Yuqing Ye gir oss et sjeldent innblikk i Pauline Halls komposisjoner. Julie fremfører Piano Sonata av Pauline Hall. Dette verket har ligget gjemt i Nasjonalbibliotekets arkiver siden 1916 før Julia oppdaget den i 2022. Den ble for første gang utgitt på Yes rykende ferske debutplate «From the Archives: Hall, Tveitt, Grieg», som ble lansert i vinter.
20:00|22:00 «Eine Kleine Nachtmusik»
I Smia, ved Kirsten Flagstads eget flygel, får vi et hyggelig gjensyn med våre kjære naboer fra Universitetet i Innlandet. Anna Gunnarsson Jota, mezzosopran og pedagog, har satt sammen en variert konsert med kjent og ukjent repertoar sammen med Universitetets egne musikkstudenter.
Hele kvelden:
Hall of Fame Selfie Hot Spot
Omgitt av legendariske norske sangere kan du få kle deg ut som en ekte Diva/Divo. Med hatter, masker, fjær og annen glamorøs pryd kan du ta bilder av deg selv og venner og få et fint minne fra kveldens festivitas. La din kreativitet få utspring i Hall of Fame.
Åpen Utstilling
Museets utstillinger er tilgjengelige hele kvelden og du vil få muligheten til å lære mer om bysbarnet Kirsten Flagstad, hennes liv og hennes eventyrlige karriere. Utstillingen «Min Kjære», som omhandler andre sterke kvinner tilknyttet Hamar, er også tilgjengelig denne kvelden.
SPISE OG DRIKKE: salg av musserende og smakfulle munnfuller.
ATLUNGSTAD BRENNERI
18:15|19:30 Museumskonsert med "BÆRE ØSS".Marianne Olasdatter Strand, Dag O. Nybakken, Rune Moen og Aage Bakken Lie synger sanger fra C. M. Bellmans rikholdige produksjon fra siste halvdel av 1700- tallet. Forholdsvis korte sanger, ofte bare ett vers. De forteller også historiene bak sangene før hver sang slik at folk skjønner litt av handlingen. Bellman hadde et meget brokete og delvis forfyllet liv, så sangene beskriver ofte mye av sinnsstemningen der og da. Varighet 15 min
18:30|20:00|21.15 Brennerivandring Omvisning i brenneriet, fra rund potet til den beste råsprit. Varighet ca. 45 min.
18.45|20:30 Historisk akevittforedrag – Atlungstad-akevitt minutt for minutt- FlaskerommetArve Fossum gir deg historien bak de gyldene dråpene i Atlungstad akevitt. Viktige hendelser og anekdoter fra 1855 til i dag. Varighet 30 min
19:15|21:00 Sommerteateret viser: " Atlungstad brenneris historie- fort og gæli" Atlungstads historie i en heseblesende, 9 minutters forestilling med glimt i øyet.
20:00 Foredrag på fatlageret\tapperiet Eksklusivt akevittforedrag i fatlageret\tapperiet med en unik mulighet til å forstå hvorfor vi lagrer akevitt på denne måten og hva som skjer under prosessen! Det blir smaking av utvalgte akevitter både fra flaske og rett fra fat. Begrenset antall plasser! Herligheten av et kurs har et tillegg på kr. 200,- pr. pers.Aldersgrense 20 år.Varighet 45 min
Hele kvelden: Besøkssenteret er åpent hele kvelden. Utforsk Atlungstad sin historie på egenhånd i det nye, digitale besøkssenteret.
SPISE OG DRIKKE: Restaurant Malteriet er åpenMuseumsmeny fra kl. 18.00 med spennende retter. Matservering fram til kl. 21:00
STORHAMAR HOCKEYMUSEUM
Museet inneholder historien til Storhamar IL fra etableringen i 1935 og ishockeyen spesielt fram til i dag. Kom og se utstillingen vår.
Foredrag: "Fra løkkehockey til 8 kongepokaler" kjøres flere ganger utover kvelden
Et foredrag om etableringen av Storhamar Idrettslag og historien til ishockeylaget
Hele kvelden:
Kom og spill "Ishockeyspill" på den gamle måten med bordspill.
Møt noen av elitespillerne fra 90-tallet som var med på å etablere klubben som elitelag.
KUNSTBANKEN
18:00 | Fanfare ved Sigurd Hole
Komponist og bassist Sigurd Hole åpner natta i Kunstbanken.
Varighet 10 min
18:30 | 19:30 | 20:30 | 21.30
Miniomvisninger i utstillingen Håndtert – Norske kunsthåndverkere 50 år
Kunstbanken viser 4 utstillinger med 5 anerkjente kunsthåndverkere denne sommeren. Kunsthåndverket har direkte forbindelse med verdier som er ettertraktet i dagens samfunn: bærekraftig bruk av ressurser og metoder tuftet på taktil kunnskap og utforskning.
Bli med på en omvisning og hør mer om kunstverkene vi viser.
Varighet 15 min
20:00 | Minikonsert Sigurd Hole
Sigurd Hole spiller for et utvalgt verk i utstillingen Håndtert
Varighet 10 min
22:00 | Mørkekonsert Sigurd Hole
Sigurd Hole avslutter natta i Kunstbanken med en konsert i stummende mørke.
Varighet 20 min
19:00 - 21:00 | Grafittiverksted i bakgården ved David Gunneng
Grafittiverkstedet arrangeres av ProsjektK som er et formidlingstilbud for ungdom.
Hele kvelden:
Kunstbutikken er åpen og fylt opp med vakre bruksgjenstander, smykker og kunst i alle prisklasser.
Baren tilbyr øl, vin, mineralvann og snacks.
Er du sulten anbefaler vi Matkvartalet som tilbyr takeaway og leveranser fra alle sine restauranter. Benytt APPen DELIVIA for å bestille.
NORSK JERNBANEMUSEUM
Kløften godshus
19:00 Åpning av godskontoret
Varighet: 10 min
20:00 | 21:00 | 22:00
Transport av flytende gull!
De første norske jernbanestrekningene ble ikke bygd for persontransport, men for godstransport.
På alle stasjoner ble det bygd godshus for oppbevaring av varer av alle slag, også ferskvarer.
Fra alle brenneriene på Hedemarken ble det flytende gullet også fraktet med jernbanen.
Kom inn og hør om godstransporten i jernbanen. Ved Bjørg Eva Aasen
Varighet: 20 min
Hele kvelden: Åpent godskontor og åpen godshusutstilling.
SPISE OG DRIKKE: Restaurantvogna Kari-Sofie har salg av øl, vin og snacks.
DOMKIRKEODDEN
18:30 | 20:00 Urtehagen på Domkirkeodden feirer 50 år!
I 2025 markerer vi 50 år med urtehage på Domkirkeodden. De levende kulturminnene i hagen har i fem tiår formidlet jordens kretsløp med imponerende standhaftighet og styrke. I tillegg har de gitt ansatte og besøkende lærdom, inspirasjon og glede. Aud Jovall deler minner og erfaringer fra sin periode som leder fra 2005 til 2015. Urtehagen.
Varighet: 30 min
19:00 | 20:30 Funn fra Hamarkaupangen
Gjennom mer enn 100 år har det blitt funnet tusenvis av gjenstander fra området der middelalderens Hamarkaupang lå ute på Domkirkeodden. Denne kvelden kan du komme og se et utvalg av det spennende arkeologiske gjenstandsmaterialet. Konservator i middelalderhistorie, Anne Kathrine Bakstad forteller om gjenstandene, stedet de ble funnet på, og hva de ble brukt til. Bevaringsavdelingen.
Varighet 30 min
19:30 | 21:00 Arkitekturadapsjoner
Middelalderarkitektur og klimatilpasning under Den lille istida ca. 1300 – 1500
Den lille istida medførte radikale klimaendringer i norsk senmiddelalderen og tidlig nytid. For å oppnå varmere og tørrere inneklima ble arkitekturen tilpasset. Endringene kan leses i bygninger og endrete boforhold. Med utgangspunkt i nye arkeologiske undersøkelser av Hamar bispegård og andre norske middelalderbygninger, vises hvordan fortidens mennesker imøtekom kaldere og fuktigere klima. Førstekonservator Kristian Reinfjord forteller. Aulaen.
Varighet 30 min
Hele kvelden: I anledning Utvandrerjubileet 2025 viser Systua drakter og draktdeler fra perioden 1840 – 1880. Vognskjulet på Domkirkeodden.
Musikk i ølstua
Plutselig dukker våre husmusikere Ranveig Nordbryhn og Asta Christin Holen opp med sang og spill.
SPISE OG DRIKKE: Mat i magen fra Urtehagen. Smakfulle retter av sesongens råvarer selges for rimelige priser til folk som har lyst til å spise og drikke av Urtehagens avling der hvor den vokser. Salg av øl, vin og snacks.
NORSK UTVANDRERMUSEUM
Hele kvelden | Smil til fotografen
Emigranter på 1800-tallet sendte sine bilder hjem med amerikabrev til gamlelandet. Men det var ikke bare å knipse en selfie i fotografiets barndom. I vårt historiske fotostudio tar fotograf Geir Ove Andreassen gjerne et gammeldags portrett av deg i tidsriktig kostyme. Museets møterom.
Hele kvelden | Fotografering i fokus
Utstilling av historiske kameraer og fotografier som viser fototeknikkens utvikling. Vidar Kringsjå viser rundt og svarer på spørsmål. Museets møterom.
19:00 | 21:00 Fra Daguerrotypiet til Carte de Visite fotografiene
Vidar Kringsjå forteller om fotohistorie fra 1839 til ca. 1910 og viser fotografier fra denne perioden. Foredraget vil være i museets spitternye publikumsamfi.
Varighet 20 min
SPISE OG DRIKKE: Punsj og snacks blir å få kjøpt
HAMAR KUNSTFORENING
Hele kvelden: Utstilling med 17 kunstnere fra NFUK
NFUK er Norsk forening for uavhengige kunstnere, og er en landsdekkende forening med rundt 300 medlemmer. Det er medlemmene selv som driver foreningen, og det er strenge opptakskriterier.
På Museumsnatt vil 17 kunstnere fra Innlandet NFUK vise sine verker. Det er stor bredde i kunstutrykkene fra maleri, akvarell, trykk og skulpturer. Noen av kunstnerne vil være til stede denne kvelden og fortelle om sine verker.
SPISE OG DRIKKE: Servering av forfriskninger
ÅRETS POP-UP
Årets pop-up er Haugesamlingen som du finner i gamle Midtbyen skole på Universitet Innlandet.
18.30 Hvorfor var det viktig at skolebarn lærte mye om fysikk på slutten av 1800-tallet?
Er naturlovene sanne? Elevene skulle etterprøve dette.
Framvisning og demonstrasjon av en del «antikvariske» læremidler av Knut Ståle Hauge
Varighet 30 min
20.30 1000-vis av undrende natur-spørsmål fra hele landet.
Forsøk på å aktivisere skolebarn i å oppleve naturfaget helt konkret på 1990- og 2000-tallet gjennom «Spør Ståle om natur og Naturundring». Av og med Knut Ståle Hauge
Varighet 30 min
- 1/3
- 2/3
- 3/3