Olsokmarkering på Domkirkeodden

Vi markerer olsok på Domkirkeodden også i 2020. Programmet starter med pilegrimsvandring i Kristin Lavransdatters fotspor tirsdag 28. juli og munner ut med Olavsvake og yoga i Hamardomen onsdag 29. juli.

Program

  • Pilegrimer vandrer i Kristin Lavransdatters fotspor på Domkirkeodden. (Foto/Photo)
    Bente Fekene


Kl. 17.00: Pilegrimsvandring i Kristin Lavransdatters fotspor  med Kirsti Hougen 

Få innsikt i en av de fineste kjærlighetshistorier i norsk litteratur; triologien som Sigrid Undset ble belønnet med Nobels litteraturpris for i 1928. Forteller Kirsti Hougen tar oss med på en reise på flere plan gjennom Kristin-skikkelsens livsdrama i middelalderen.

Rundturen starter på Pilegrimssenter Hamar, med en kort vandring til Domkirkeodden og Hamardomen. Som barn får Kristin Lavransdatter være med faren sin til Hamarkaupangen og vi får høre om hennes møte med Hamardomen, hentet fra beskrivelsen i boken "Kransen". 
På Hedmarkstunet forteller Kirsti fra boken "Husfrue" om forholdet mellom Kristin og faren og om hennes tunge botsvandring til Nidaros.
Ved ruinene av Korskirken, får vi høre om Kristins erkjennelser og hennes livs avslutning med utgangspunkt i den siste boken i triologien; "Korset".

Turen varer en times tid, er ca. 1,5 km lang og avsluttes på Pilegrimssenter Hamar.
Husk gode sko og klær etter vær.


Vandringen er dessverre fullbooket.

Portrett av forteller Kirsti Hougen. (Foto/Photo)


Forteller Kirsti Hougen er profesjonell forteller utdannet ved Høgskolen i Oslo. Hun har samlet inn materiale til og produsert flere forestillinger basert på livshistorier, og har turnert ungdomsskoler i regi av Turné-organisasjon Hedmark. Hun har også turnert barneskoler i Hedmark med fortellinger fra egen bokutgivelse «Tre Perler - historier fra mange land». For tiden er hun aktuell med teaterforestillingen "Rød Tråd", som omhandler dannelsen av Hamars første kvinnelige fagforening.

Kl. 18.30 : Pilegrimen Sigrid Undset og røttene i Gudbrandsdalen  - FULLT
Olsokforedrag med Sigrun Slapgard i Aulaen på Domkirkeodden

For hundre år siden leverte dikteren Sigrid Undset fra seg manus til det som den gang skulle bli årets store julebok, "Kransen", første bind av middelalderverket om Kristin Lavransdatter. Gjennom trilogien har hun gitt middelalder-pilegrimen et ansikt. I "Kransen" viser Undset kor dype røtter hun hadde i Gudbrandsdalen, her har hun selv vært pilegrim mang en gang. Hvor mye er forfatteren preget av sine tidlige pilegrimsvandringer, og hvordan kan vi se spor i liv og verk?

Sigrun Slapgards portrettfoto (Foto/Photo)


Sigrun Slapgard, forfatter og journalist, har skrevet biografien "Dikterdronningen" (2007) og har vandret i Undets fotspor, litterært og langs pilegrimsrutene i Gudbrandsdalen.

Kl. 20.00: Økumenisk gudstjeneste i Hamardomen
Med Den norske kirke, Den katolske kirke og Metodistkirken. Biskop Solveig Fiske fra Den norske kirke deltar.

Portrett av Kim Rysstad (Foto/Photo)

Kl. 21.30: Olsokkonsert i Hamardomen - UTSOLGT


Ingen ringere enn Kim Rysstad, kjent fra blant annet Melodi Grand Prix i 2012 og Stjernekamp i 2019, kommer for å holde årets Olsokkonsert i Hamardomen! Med seg på gitar har han Frode Berntzen, og sammen vil de levere en stemningsfylt konsert i vernebygget over domkirkeruinen.

Kl. 23.00: Stille tid i Hamardomen

Kl. 01.00 - 06.00: Tidebønner med gregoriansk sang hver hele time.

Schola Gregoriana Øyer leder tidebønnene.
Stille tid i Hamardomen mellom tidebønnene.

Kl. 05.15: Rolig yoga til soloppgangen
Ta med yogamatte og pledd. Varighet: 45 minutter. 
Rolige bevegelser med fokus på pust og avspenning, ledes av diakon Siv Leirvik-Engevik. 
Ingen påmelding.

Billetter

Mye av olsokmarkeringen vår er gratis. Pilegrimsvandring, foredrag og konsert har dog et begrenset antall plasser og krever billett.

Både pilegrimsvandring, foredrag og konsert er nå dessverre utsolgt.

Arrangører

  •  (Foto/Photo)
    1/1

Finansieringspartnere

  •  (Foto/Photo)