Hopp til hovedinnhold

Forvelling av grønnsaker

Forvelling er en teknikk som brukes på en del grønnsaker for å øke fryseevnen og gjøre dem enklere å fordøye.

  • Matlære - kokebok for barneskolen fra 1919.
    Linda Fredriksberg | Anno Domkirkeodden

Forvelling, eller blanchering som det også kalles, er en enkel måte å behandle grønnsaker på for å gjøre dem mer anvendelige. I boken Matlære - Kokebok for barneskolen (1919) som vi har i vår samling, står det følgende om forvelling:

De flyktige oljer som kål inneholder, har mange vondt for å tåle. En del av dem fjernes ved å helle kokende vann over kålen og la den ligge i vannet i 10 m (forvelle kålen).

Store Norske leksikon forklarer mer i detalj om hva forvelling gjør med grønnsakene. Men her står det at vannet helles bort etter forvelling, mens det i flere oppskrifter hvor man bruker forvellede grønnsaker også står at man kan bruke forvellingsvannet som en del av selve retten.

Museum24:Portal - 2024.11.12
Grunnstilsett-versjon: 2