Hopp til hovedinnhold

Høsttakkefest

Thanksgiving, eller høsttakkefest, blir i all hovedsak feiret i USA og Canada. Opprinnelig var dette en kristen takksigelsesdag som de første engelske nybyggere feiret når all grøde var kommet vel i hus, det vil si mot slutten av november. Den første Thanksgivingfesten skal ha funnet sted i 1621.

  • Anno Domkirkeodden

Nå starter Thanksgiving fjerde torsdag i november og feiringa varer til og med søndag. Det religiøse aspektet er kommet mer og mer i bakgrunnen; dette er først og fremst en familie dag der alle som kan prøver å komme hjem til familie og nære slektninger. Thanksgiving er nasjonal fridag og feires av alle, uansett trosretning. Som høytidsdag er Thanksgiving derfor viktigere enn både julefeiring og Halloween i USA.

På Thanksgiving spises det nesten uten unntak helstekt kalkun. Tilbehøret varierer med hvor i USA en befinner seg og familiens tradisjoner. I løpet av de senere åra kan en også her i landet finne kalkun på tilbud i november og desember, men ellers har denne skikken ingen norske paralleller.

I Norge er høsttakkefesten knyttet til Mikkelsmess, 29. september. Denne dagen var i katolsk tid viet til Erkeengelen Mikael, engelen som veide sjelene som ville inn i himmelen. I nyere tid markeres Mikkelsmess som en kirkelig høsttakkefest. Mange steder pyntes alteret med kornband og annen grøde fra åker og eng under messen denne søndagen.

Kilder:
Wikipedia
Alver, Brynjulv: Dag og merke, Oslo 1970